Home » ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ » Παγκόσμια Ήμερα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ήμερα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992.  Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης ΑΜΕΑ.  Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας.

O όρος  αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως την αυτοεξυπηρέτηση, την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη ψυχαγωγία και τη γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και  τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

«Μα γιατί δεν μπορώ να είμαι σαν τους άλλους; Γιατί πρέπει να ξεχωρίζω;» Μάλλον κάπως έτσι να σκέφτεται κι ένας άνθρωπος με αναπηρία.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να φοβόμαστε το διαφορετικό; Τι είναι αυτό που μας παγώνει στο θέαμα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες;

Η διαφορετικότητα είναι αυτή που κάνει τη ζωή μας ξεχωριστή. Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του DNA, το δικό του δαχτυλικό αποτύπωμα, τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Σκεφτείτε ένα κόσμο που όλοι θα είμαστε πανομοιότυποι. Τότε όλοι θα έμοιαζαν εξωτερικά κι όλα θα ήταν μονότονα. Τι το ενδιαφέρον θα υπήρχε σε μια ζωή όπου όλα θα ήταν όμοια; Κανένας δε θα μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω και κανένας δε θα μπορούσε να αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Γι΄ αυτούς τους λόγους πρέπει να επιδιώκεται ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας και να αρχίζει ο καθένας από μας να σκέφτεται πως μπορεί να βοηθήσει. Ας αναλογιστούμε ότι όλοι υστερούμε σε κάποιους τομείς. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα τέλεια.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μέρας, οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις.

 Συγκεκριμένα : 
Αφού αναφερθήκαμε στο ποιά θεωρούνται άτομα με αναπηρία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν , τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί τους , αλλά και το πόσα καταφέρνουν, οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια , έκαναν ζωγραφιές σχετικές με το θέμα, διάβασαν βιβλία και παρακολούθησαν βίντεο με αναφορές στη διαφορετικότητα. Στη συνέχεια, οι γυμναστές του σχολείου μας τους μίλησαν για  τα παραολυμπιακά αθλήματα και ασχολήθηκαν βιωματικά με κάποια από αυτά όπως : volley καθιστών, μπότσια, τυφλό ποδόσφαιρο.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Τμήματος Ένταξης

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Δώστε μια απάντηση

*

© 2022 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter