Home » ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ » Ένα έθιμο στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Ένα έθιμο στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Πάσχα στο Σοχό ...Μεγάλο Σάββατο οι μητέρες τον παιδιών από νωρίς το πρωί πηγαίνουν στην αγορά για να ψωνίσουν τα απαραίτητα που πρέπει να βάλει στην «κανίσκα» όπως κρέας (κατσίκι, αρνί, μοσχάρι) ρύζι, βαμμένα αβγά, γλυκά και ψωμί.
 Η «κανίσκα» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που γινόταν και γίνεται μόνο στον Σοχό και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο μέρος μας (το έθιμο αυτό δεν μας το πήρε καμία άλλη περιοχή).
 Κάθε Μεγάλο Σάββατο όλα τα παιδιά πηγαίνουν στην νουνά ή στον νουνό που τον βάπτισε, κρέας, ρύζι, βαμμένα αυγό, γλυκά και ψωμί. Ο νουνός ή η νουνά τους δίνει αυγά κόκκινα (βαμμένα), το δώρο και την πασχαλινή λαμπάδα τους και εύχεται ο ένας τον άλλον καλή ανάσταση και μετά της δώδεκα στην εκκλησιά ασπαζόμαστε ο ένας τον άλλον, και λέμε (ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ? ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ).     
 
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – Τάξη: Ε΄2
Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Μια απάντηση

  1. avatar Ο/Η Ευγενία Κυριακού λέει:

    Τέλειο, τέλειο τέλειο αν και το έγραψα εγώ αλλά δεν πειράζει τέλειο τέλειο τέλειο είναι ωραίο όχι γιατί το έγραψα εγώ αλλά……………επείγει μιλάει για το Σοχό εμμ! τι να κάνομε …………!!!!!! τι άλλά νέα παιδάκια και που είστε διαβάστε και το άλλο…!!!!!!!!!! πάλι για το Σοχό μιλαει …..!!!!!!!!!!!!!!!

Δώστε μια απάντηση

*

© 2018 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter