Οι εντυπώσεις μας

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

  Στην εκκλησία της Αχειροποιήτου με εντυπωσίασε το άπλετο φώς που έμπαινε από  τα παράθυρα, τα ψηφιδωτά του ναού, η σφραγίδα  του Μουράτ του Β΄ σε έναν από τους κίονες της εκκλησίας καθώς και οι τοιχογραφίες με τους σαράντα μάρτυρες που σώθηκαν απ' την καταστροφική μανία των Τούρκων.

  Η εκκλησία της Παναγίας των Χαλκαίων είναι στο κέντρο της πόλης και κοντά στην Ρωμαϊκή αγορά. Η εκκλησία αυτή δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα.

  Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας με εντυπωσίασε το φώς που έμπαινε από τα παράθυρα του τρούλου, οι τοιχογραφίες της αεικονικής περιόδου .

  Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι πεντάκλιτη βασιλική και έχει πολλά προσκυνήματα αγίων. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η κατακόμβη η οποία περιλαμβάνει τη φυλακή του Αγίου Δημητρίου.

                                                                                                           ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΜΟΡΦΟΥΛΑ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Παναγία Αχειροποιήτου

Η εκκλησία της  Αχειροποιήτου μου άρεσε. Είναι πολύ μεγάλη, έχει πολλά παράθυρα και έτσι μπαίνει μέσα άφθονο φως. Χτίστηκε πάνω σε ρωμαϊκά  δημόσια λουτρά και το όνομα της το πήρε από μια εικόνα που λέγεται ότι δε φτιάχτηκε από χέρια ανθρώπου αλλά από χέρια αγγέλου. Επίσης μου άρεσαν οι τοιχογραφίες που σώθηκαν από τη μανία των Τούρκων που προσπάθησαν να τις καταστρέψουν χτυπώντας τες με σφυριά και σοβατίζοντάς τες.  Ο κατακτητής Μουράτ Ο Β΄ αποτύπωσε με μια σφραγίδα του σε κίονα του Ναού την κατάληψη της πόλης και τη μετατροπή της Αχειροποιήτου σε Τζαμί.

Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος ήταν ένας  πολύ μεγάλος ναός. Επειδή όμως είναι πεντάκλιτη Βασιλική δεν καταφέρνει το φως που μπαίνει από τα παράθυρα να φωτίσει την Εκκλησία. Μου άρεσε επίσης και η κρύπτη όπου και είδαμε τον τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου του Αγίου.

ωραία. Εκεί ήταν ο τόπος  που μαρτύρησε ο Άγιος....

Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι λίγο  πιο μικρή από τις άλλες εκκλησίες και αρκετά πιο σκοτεινή. Τα α ψηφιδωτά της αεικονικής περιόδου σώζονται όλα, μιας και δεν καταστράφηκαν από τους Τούρκους. Οι Αγιογραφίες υπέστησαν καταστροφές και καλύφθηκαν από σοβά για να αποκαλυφθούν χρόνια μετά από το συντηρητή έργων τέχνης του Ναού Κάρολο Ντηλ.

Παναγία Χαλκέων

Η Παναγία Χαλκέων είναι  μια πάρα πολύ μικρή και σκοτεινή εκκλησία, ρυθμού σταυροειδή με τρούλο με λίγες αλλά πολύ σημαντικές τοιχογραφίες.

ΑΛΜΠΑΝΗ ΕΥΔΟΞΙΑ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ  ΜΟΥ

  Τη Δευτέρα 23 Μαΐου κάναμε μια εκδρομή στις εκκλησίες Αχειροποίητο, Άγιο Δημήτριο, Αγία Σοφία και Παναγία Χαλκέων, που θα σας τις περιγράψω μία μία .

  Η Αχειροποίητος είναι μια εκκλησία ρυθμού τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με υπερώα, όπου στηρίζονται σε δύο κιονοστοιχίες. Μόλις μπεις μέσα θα δεις το φως να μπαίνει από τα τζάμια που είναι υπέροχο.

  Επίσης υπάρχουν δύο πράσινοι κίονες στο νάρθηκα. Στην αριστερή κιονοστοιχία βλέπεις τη σφραγίδα του Μουράτ του Β’ στα αραβικά όπου λέει ότι ο σουλτάνος Μουράτ κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη. Θα δείτε τις σοβατισμένες τοιχογραφίες καθώς  επίσης και ψηφιδωτά πατώματα κάτω από το επίπεδο του Ναού  όπου οι ανασκαφείς ανακάλυψαν ότι η Παναγία Αχειροποιήτου ήταν χτισμένη πάνω από ένα δημόσιο λουτρό. Υπάρχει κι ένα παρεκκλήσι δίπλα από την Αχειροποίητο που το ονόμασαν Αγία Παρασκευή επειδή όταν οι Τούρκοι  κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη μετέτρεψαν τον Ιερό Ναό σε Τζαμί με το όνομα Τζαμί της προσευχής της Παρασκευής, με συνέπεια οι Έλληνες να αποκαλούν από τότε την Εκκλησία ως Εκκλησία προς τιμή της Αγ. Παρασκευής.

  Επόμενη  στάση μας ο Ναός του Αγ. Δημητρίου, τη μεγαλύτερη εκκλησία της Θεσσαλονίκης και Πολιούχο της. Μια Εκκλησία ρυθμού πεντάκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής.

  Όταν μπεις στο Ναό θα παρατηρήσεις ότι δεν είναι τόσο φωτεινή όσο η Εκκλησία της Αχειροποιήτου. Μπαίνοντας αριστερά, αμέσως μετά το νάρθηκα θα δεις τον τάφο ενός μεγάλου ευεργέτη του Ναού του Λουκά Σπαντούνη.

  Τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, που τον χαρακτηρίζουν και μυροβλήτη επειδή ότα ν πέθανε το σώμα του ανέβλιζε μύρο, βρίσκονται σε ειδικό προσκύνημα στο μέσον του αριστερού κλίτους.

  Αυτό που με εξέπληξε ήταν οι κατακόμβες όπου υπάρχουν η φυλακή του Αγ. Δημητρίου καθώς και ο τόπος μαρτυρίου του.

  Μετά επισκεφτήκαμε το Ναό της Αγ. Σοφίας. Τι να πω για τούτη την Εκκλησία. Ένα αντίγραφο θα λέγαμε του ομώνυμου Ναού στην Κωνσταντινούπολη. Εκκλησία ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Αλλά προσέξτε , η Αγ. Σοφία δεν είναι αφιερωμένη στην Αγ. Σοφία αλλά στην του Θεού Σοφία όπως λένε. Παλαιότερα υπήρχε στη θέση μια τρίκλιτη βασιλική που καταστράφηκε.

  Μπαίνοντας θα δεις ελάχιστες τοιχογραφίες ή ψηφιδωτά με εικόνες Αγίων, γιατί η διακόσμηση του Ναού έγινε την περίοδο της εικονομαχίας.

  Πιο σκοτεινή και από τον Αγ. Δημήτριο και αν κοιτάξεις ψηλά θα σου φανεί πως ο τρούλος κρέμεται από τον ουρανό.

  Η τελευταία μας στάση ήταν στην Παναγία Χαλκαίων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα από την αρχαία ρωμαϊκή αγορά.

  Πήρε το όνομα της από τους χαλκουργούς της πόλης που είχαν εκεί τα μαγαζιά τους.

  Μπαίνοντας μέσα υπάρχει απόλυτο σκοτάδι, μόνο μια στα φωτός μπαίνει από τα μικρά παράθυρα του τρούλου. Ναός ρυθμού Σταυροειδούς με τρούλο στο κέντρο της εκκλησίας , αλλά και δύο τρούλους στο νάρθηκα.

  Η Εκκλησία είναι χτισμένη εξωτερικά με κόκκινα τούβλα, έτσι λόγω του χρώματος της έδωσαν το όνομα «κόκκινη Εκκλησιά».

  Τόση ιστορία και ομορφιά στην πόλη μας, μα  δυστυχώς πολύ βαθιά κρυμμένη.

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ

  Η εκκλησία της Αχειροποιήτου έχει πάρα πολλά παράθυρα και μπαίνει άφθονο φως. Σε έναν από  τους κίονες υπάρχει η σφραγίδα του Μουράτ β που δηλώνει ότι κατέκτησε τη  Θεσσαλονίκη. Ο Ναός είναι χτισμένος πάνω σε  παλαιότερα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά. 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Άγιος Δημήτριος κάηκε τρεις φορές από  πυρκαγιά. Στις κατακόμβες βρίσκεται ο τάφος και ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου. 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Αγία Σοφία είναι βασιλική με τρούλο. Είχε ωραίες τοιχογραφίες.  

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ

Μου έκανε εντύπωση το πόσο σκοτεινός ήταν ο Ναός λόγω των λιγοστών και μικρών παράθυρων.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ


 ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ

  Από την εκκλησία της Αχειροποιήτου μου έκανε εντύπωση το άφθονο φως που έμπαινε από τα παράθυρα, τα χτυπήματα από  τα σφυριά  στις τοιχογραφίες την περίοδο των Οθωμανών Τούρκων και βέβαια τη σφραγίδα του Μουράτ β σε έναν από  τους κίονες. 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Από   τον Άγιο Δημήτριο μου άρεσε η Κρύπτη, το Κιβώριο, οι πολλές τοιχογραφίες, οι κατακόμβες με την κρύπτη, τη φυλακή και τον τόπο μαρτυρίου του. 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Από  την Αγία Σοφία μου έκανε εντύπωση το μέγεθος της, η ομορφιά της και οι τοιχογραφίες της.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ

Από  την εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων μου άρεσε το μικρό  μέγεθος της εκκλησίας αλλά και ο τεράστιος κήπος της. Οι τρεις τρούλοι και οι όμορφες τοιχογραφίες, όσες κατάφεραν να σωθούν.

ΒΡΑΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

  Την Δευτέρα 23 Μαϊου επισκεφτήκαμε 4 ναούς την Αχειροπoίητο, τον  Άγιο Δημήτριο, την Αγία Σοφία και την Παναγία Χαλκέων. 

  Όταν φτάσαμε στην Αχειροποίητο είδαμε δεξιά και αριστερά τα χτυπημένα ψηφιδωτά.      Στην κόγχη του Ιερού το σταυρό από την  περίοδο της εικονομαχίας. Παρατηρήσαμε από τα πως στην 5η κολώνα υπήρχε  η σφραγίδα του Μωάμεθ Β’ που δήλωνε μ΄ αυτό τον τρόπο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1430. Δε θα ξεχάσω το άπλετο φως που έμπαινε από τα πολλά και μεγάλα παράθυρα και  έλουζε το Ναό.

  Μετά πήγαμε στον Άγιο Δημήτριο είδαμε τα πολλά προσκυνήματα που υπήρχαν στο Ναό Επισκεφτήκαμε την κρύπτη και είδαμε τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου. Επίσης εντύπωση μου έκανε το λείψανό του Αγίου  που το είχαν μέσα σε ένα μικρό παρεκκλήσι.

  Έπειτα φτάσαμε στην Αγία Σοφία. Είδαμε ότι δεν είχε Αγιογραφίες πολλές παρά μόνο στον τρούλο και στην κόγχη του Ιερού. 

 Έπειτα επισκεφτήκαμε την Παναγία Χαλκέων .Παρατηρήσαμε πως αν και ο Ναός είναι ρυθμού σταυροειδούς με τρούλο, μια στο κέντρο και δύο στο νάρθηκα. Επίσης είδαμε ότι ήταν φτιαγμένη από τούβλα γι’ αυτό και ονομάζεται και κόκκινη εκκλησία.  

 ΓΑΡΝΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ

Η Αχειροποίητος είναι μία μεγάλη φωτεινή εκκλησία. Στην Αχειροποίητο είδαμε τη σφραγίδα του Μουράτ Β΄ και τα ψηφιδωτά που είχαν σωθεί.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μία μεγάλη εκκλησία με πολλά ψηφιδωτά. Υπάρχει επίσης και η κρύπτη στην οποία είδαμε τη φυλακή και τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Αγία Σοφία από έξω είναι μεγάλη. Εκεί είδαμε τα μεγάλα παράθυρα στον τεράστιο τρούλο που φαίνεται να κρέμεται από τον ουρανό και τις τοιχογραφίες της περιόδου της εικονομαχίας αλλά και της εικονολατρείας.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ

Η Παναγία Χαλκέων είναι μια μικρή εκκλησία με τρεις πανέμορφους τρούλους έναν στο κέντρο του Ναού και δύο στο Νάρθηκα που με εντυπωσίασαν.

ΓΚΟΥΡΤΖΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Αχειροποίητος

  Ο ναός της Αχειροποιήτου είναι τρίκλιτη βασιλική ξυλόστεγη και έχει πάρα πολλά παράθυρα με συνέπεια ο ναός της Αχειροποιήτου να έχει πάρα πολύ φως. Εντύπωση μου έκανε η σφραγίδα του Μουράτ του Β’ που βρίσκεται πάνω σε μια κολόνα και δηλώνει την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης το 1430.

Άγιος Δημήτριος

  Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ο πιο μεγάλος ναός που επισκεφτήκαμε και είναι πεντάκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Στο υπόγειο βρίσκεται η κρήπτη στην οποία υπάρχουν πολλά αρχαία μνημεία καθώς και η φυλακή του Αγίου Δημητρίου.

Αγία Σοφία

  Ο ναός της Αγίας Σοφίας ήταν ο ναός που μου άρεσε πιο πολύ γιατί είχε πάρα πολλές τοιχογραφίες και γιατί ήταν από την περίοδο της εικονομαχίας.

Παναγία των Χαλκέων

Ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων ήταν ο πιο μικρός ναός που επισκεφτήκαμε και ήταν σταυροειδής με τρούλο.

Νότης Επαμεινώνδας


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ

  Η εκκλησία αυτή μου άρεσε πολύ για τις τοιχογραφίες της, για το πλούσιο φως που έμπαινε μέσα στο Ναό από τα πολλά και μεγάλα παράθυρα. Εντύπωση επίσης μου έκανε η σφραγίδα του Μουράτ του Β΄ σ΄ ένα κίονα του Ναού, όταν κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη και μετέτρεψε τον Ναό  σε Τζαμί.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Ο Άγιος Δημήτριος είναι πολύ μεγάλη εκκλησία με ωραία ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Εμένα μου άρεσε και η κρύπτη που εκεί υπάρχει η φυλακή και ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΑΙΩΝ

  Είναι μια από τις μικρότερες εκκλησίες που επισκεφτήκαμε.

Είναι ρυθμού σταυροειδούς με τρούλο… αν και αντί για ένα τρούλο, έχει τρεις.

ΘΑΡΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ


 ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

 Αγαπημένο ημερολόγιο σήμερα πήγαμε σε βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης. Είχαμε διασχίσει όλο το κέντρο της πόλης, αλλά  ήταν πολύ ωραία.

Παναγία Αχειροποιήτου

Ο πρώτος Ναός  που επισκεφτήκαμε ήταν ο Ναός της Αχειροποιήτου. Μου άρεσε  πάρα πολύ, μα πιο πολύ μου έκανε εντύπωση μου έκανε η φωτεινότητα της Εκκλησίας, λόγω των πολλών και μεγάλων παράθυρων.

Άγιος Δημήτριος

Ο δεύτερος Ναός που επισκεφτήκαμε ήταν ο Ναός του Αγίου Δημητρίου. Μεγάλη πεντάκλιτη Βασιλική. Στο υπόγειο βρίσκεται η κρύπτη με τη φυλακή και τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου.

Αγία Σοφία

Ο τρίτος Ναός που επισκεφτήκαμε ήταν ο Ναός της Του Θεού Σοφίας ( Βασιλική με τρούλο). Οι τοίχοι ήταν στολισμένοι ζωγραφιές λουλουδιών και σχημάτων περίοδος της εικονομαχίας και όχι με Αγιογραφίες, κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δύο πολύ ωραία ψηφιδωτά της περιόδου της εικονολατρείας στολίζουν τον τρούλο και την κόγχη του Ιερού.

Παναγία Χαλκέων

Ο τελευταίος Ναός ήταν η Παναγία Χαλκέων (Σταυροειδής με τρούλο). Πολύ μικρή και σκοτεινή εκκλησία. Μου άρεσε η τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας στο Νάρθηκα.

Ιακώβου Απόστολος


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Στις 23/5/2011 πήγα με την τάξη μου επίσκεψη εκπαιδευτική σε βυζαντινούς Ναούς της Θεσσαλονίκης. 

Παναγία Αχειροποιήτου

Παρατήρησα ότι είχε άπλετο φως, που έμπαινε από τα πολλά μεγάλα παράθυρα του Ναού.

Εντύπωση μου έκανε η σφραγίδα σε κίονα του Ναού από το Μουραάτ το β΄.

Πληροφορήθηκα ότι η Εκκλησία είναι χτισμένη πάνω στα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά.

Άγιος Δημήτριος

Παρατήρησα ότι είναι ξυλόστεγη Βασιλική με πέντε κλίτη. Στο υπόγειο υπάρχουν η κρύπτη, η φυλακή, και ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου.

Αγία Σοφία

Παρατήρησα πως δεν έχει πολλές Αγιογραφίες παρά μόνο στον τρούλο και στην κόγχη του Ιερού.

Τοιχογραφίες της αεικονικής περιόδου υπήρχαν παντού και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση μιας και δεν καταστράφηκαν από τους Τούρκους.

Παναγία Χαλκέων

Παρατήρησα πως ο Ναός είχε τρεις τρούλους, έναν κεντρικό και δύο στο Νάρθηκα.

Το όνομα της το πήρε επειδή χτίστηκε σε περιοχή όπου είχαν τα μαγαζιά τους οι χαλκουργοί της πόλης.

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ

Ο Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου είναι μια παλαιοχριστιανική τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Δύο κιονοστοιχίες με 12 κίονες διαιρούν το Ναό σε τρία κλίτη.

Από ανασκαφές που έγιναν αποκαλύφθηκε ότι ο Ναός χτίστηκε πάνω σε ένα μεγάλο δημόσιο λουτρό της ρωμαϊκής περιόδου.

Στον πέμπτο κίονα της βόρειας κιονοστοιχίας  υπάρχει στα Τούρκικα επιγραφή που λέει ότι ο Μουράτ ο Β΄ κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη το 1430.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι μια πεντάκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Στο υπόγειο – κατακόμβες βρίσκεται η φυλακή και ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

  Ο Ναός της Του Θεού Σοφίας είναι μια Βασιλική με τρούλο, όπου το κεντρικό μέρος του Ναού έχει σχήμα ισοσκελούς Σταυρού. Εντυπωσιακός Ναός με τοιχογραφίες αλλά και μερικές Αγιογραφίες στον κόγχη του Ιερού και στον τρούλο.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΑΙΩΝ

  Η Παναγία Χαλκαίων είναι σταυροειδής με τρεις τρούλους, έναν στο κέντρο του Ναού και δύο στο Νάρθηκα. Τέσσερις κίονες συγκρατούν τον κεντρικό τρούλο του Ναού.

ΚΑΚΑΖΙΑΝΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ

  Μου έκανε εντύπωση η διακόσμηση της Εκκλησίας.

  Είναι από τους πρώτους Ναούς στην πόλη που μετατράπηκε σε Τζαμί μετά από την κατάληψη της από τους Τούρκους.

  Ο Μουράτ ο Β΄ αποτύπωσε με σφραγίδα σε κίονα του Ναού την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1430.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Εντύπωση μου έκανε το πώς κατασκευάστηκε ένας τόσο μεγάλος Ναός εκείνα τα χρόνια.

  Επίσης με συνεπήρε η κρύπτη με τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου καθώς και οι κατακόμβες στις οποίες κρύβονταν οι Χριστιανοί τα χρόνια των διωγμών από τους Ρωμαίους.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

  Εντυπωσιάστηκα από το εσωτερικό του Ναού και από τον τεράστιο τρούλο, που φάνταζε να κρέμεται από τον ουρανό. 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΑΙΩΝ

Μου έκανε εντύπωση που είναι χτισμένη σε σχήμα Σταυρού (Σταυροειδής με τρούλο).

  Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία που μάθαμε για το προσωνύμιο  του Ναού «κόκκινη εκκλησιά» που το πήρε από τα κόκκινα τούβλα που τη διακοσμούν εξωτερικά.

ΚΥΡΙΑΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ

 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ  ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ. ΗΤΑΝ ΤΡΙΚΛΗΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΞΥΛΟΣΤΕΓΗ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ  ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΩΤΕΙΝΗ. ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΑΤ Β ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΙΟΝΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ :Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΟΥΡΑΤ Β ΚΑΤΕΛΑΒΕ  ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1430

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΙΧΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΩΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ. ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΚΡΥΠΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΩΣ .         

ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ .

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΩΝ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΠΑΙΝΕ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΜΕΣΑ.

ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.

ΜΟΥΣΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΦΥΡΑ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ  ΟΛΑ.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ 12ΚΟΙΩΝΕΣ  ΚΑΙ 12ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ.

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΑΤ Β΄ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 5 ΚIOΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 5 ΚΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛIΚΗ. ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΡXΑΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ. ΠΟΛΛΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

  ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΟΙ ΚΙΟΝΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕ ΤΡΟΥΛΟ Ο ΝΑΟΣ. ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΙΑΣ .

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΩΝ

  Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΕΧΕΙ 4 ΚΙΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.Ο ΝΑΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ,ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Μ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΟΣΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ.

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ


 

 

Η πορεία της Θεσσαλονίκης κατά τη Βυζαντινή Περίοδο μέσω της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής των ναών

web counter