ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GOALBALL

        Το Γκόλμπολ είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα. Πρόκειται για ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Οι παίκτες για να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού πρέπει να διαθέτουν υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, γρήγορη αντίδραση, ομαδικότητα, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου. Σε επίπεδο αναψυχής μπορούν να ασχοληθούν όλοι ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση ή βαθμό απώλειας όρασης.  

Το Γκόλμπολ διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.

Το Γκόλμπολ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004
Το Γκόλμπολ κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα διεξαχθεί στο
Κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου. Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε επτά ημέρες, από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2004. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2004, η Αθήνα θα φιλοξενήσει 12 ομάδες ανδρών και 8 γυναικών.

Ιστορία

    Το Γκόλμπολ πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστρία το 1946, χάρη στην προσπάθεια του Γερμανού Sepp Reindle και του Αυστριακού Hanz Lorenzen, οι οποίοι εφάρμοσαν πρωτότυπες μεθόδους αποκατάστασης τυφλών βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό άθλημα. Στη Γερμανία και στην Αυστρία διεξάγονταν συχνά αγώνες μεταξύ των τοπικών αθλητικών σωματείων. Το 1976 παρουσιάστηκε ως άθλημα επίδειξης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορόντο με συμμετοχή ομάδων ανδρών από επτά χώρες και το 1978 έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αυστρία. Το 1980 συμπεριλήφθηκε επίσημα στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Arnhem με συμμετοχή ομάδων ανδρών, ενώ ομάδες γυναικών συμμετείχαν για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Νέας Υόρκης, το 1984.

    Το Γκόλμπολ υπάγεται από το 1982 στη Διεθνή Αθλητική Ομοσπονδία Τυφλών (IBSA) και διοικείται από ειδική επιτροπή (IBSA Goalball Subcommittee). Η IBSA ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1981 με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση των αθλητικών δραστηριοτήτων για τυφλούς αθλητές και αθλητές με μειωμένη όραση. Η IBSA είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), η οποία και ηγείται του Παραολυμπιακού Κινήματος.

    Το Γκόλμπολ θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή Παραολυμπιακά αθλήματα και καλλιεργείται σε περισσότερες από 112 χώρες στο κόσμο.

    Στην Ελλάδα το άθλημα καλλιεργείται από τον Ιούνιο του 2001 στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από τους αθλητικούς συλλόγους τυφλών «Ήφαιστος» και «Πυρσός».

Εξοπλισμός

Οπτικά σκίαστρα
    Για να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή, όλοι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να καλύπτουν τα μάτια τους με οπτικά σκίαστρα, τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο του φωτός και ελέγχονται από τους διαιτητές πριν από την έναρξη του αγώνα.

 

    Μπάλα
    Η μπάλα του Γκόλμπολ είναι από καουτσούκ, έχει 8 τρύπες και είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Τεχνικής Επιτροπής της IBSA. To βάρος της είναι 1.250 γραμμάρια και η περιφέρειά της 76 εκατοστά. Στο εσωτερικό της υπάρχουν κουδουνάκια, τα οποία συμβάλουν στον ακουστικό προσανατολισμό των παικτών.

 

Κανονισμοί

Αγωνιστικός Χώρος

    Το γήπεδο έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και οι διαστάσεις του είναι 18 x 9 μέτρα. Σε κάθε μια από τις μικρές πλευρές του γηπέδου, τοποθετούνται τα τέρματα. Τα τέρματα έχουν ύψος 1,30 μέτρα και μήκος 9 μέτρα, και εκτείνονται κατά το μήκος των τελικών γραμμών. Ξεκινώντας από κάθε τελική γραμμή προς το κέντρο του γηπέδου, διακρίνεται η περιοχή της ομάδας (team area) διαστάσεων 3 μέτρων μήκους και 9 μέτρων πλάτους. Ακολουθεί η περιοχή προσγείωσης (landing area) μήκους 3 μέτρων και πλάτους 9 μέτρων. Τέλος, το ενδιάμεσο τμήμα του γηπέδου μεταξύ των περιοχών προσγείωσης, αποτελεί την ουδέτερη ζώνη (neutral area) πλάτους 9 μέτρων και μήκους 6 μέτρων, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη από την κεντρική γραμμή. Όλες οι διαγραμμίσεις, με εξαίρεση τις τελικές γραμμές, είναι ανάγλυφες ώστε να επιτρέπουν τον απτικό προσανατολισμό των παικτών. Επίσης, στην περιοχή κάθε ομάδας χαράσσονται ανάγλυφες γραμμές θέσεων και προσανατολισμού των παικτών.

    Το Γκόλμπολ παίζεται από άνδρες και γυναίκες. Κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα επιτρέπονται τρεις αλλαγές και τρία time out των 45 δευτερολέπτων. Σε περίπτωση παράτασης ενός αγώνα, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για μια επιπρόσθετη αλλαγή και ένα time out.

Κατηγορίες

    Οι παίκτες, που συμμετέχουν πρέπει να ανήκουν στις κατηγορίες Β1, Β2 ή Β3. Οι κατηγορίες είναι αγωνιστικές και προσδιορίζουν το βαθμό οπτικής οξύτητας και οπτικού πεδίου των παικτών.
Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Β1 εντάσσονται αθλητές με ολική απώλεια αντίληψης φωτός ή με μερική αντίληψη του φωτός, χωρίς όμως τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός χεριού από οποιαδήποτε απόσταση και κατεύθυνση. Στην Β2 ανήκουν αθλητές οι οποίοι έχουν οπτική οξύτητα 2/60, ενώ στην Β3 ανήκουν αθλητές οι οποίοι έχουν οπτική οξύτητα 2 έως 6/60.

    Ωστόσο, για να διασφαλισθεί η ισοτιμία μεταξύ των παικτών, όλοι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να καλύπτουν τα μάτια τους με οπτικά σκίαστρα τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο του φωτός

    Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα σημειώσει τα περισσότερα γκολ.

    Η κανονική διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών με ενδιάμεσο διάλειμμα τριών λεπτών. Σε περίπτωση ισοπαλίας παίζεται παράταση, η οποία διαρκεί δύο ημίχρονα των τριών λεπτών. Σε περίπτωση νέας ισοπαλίας εκτελούνται ελεύθερες βολές, ο αριθμός των οποίων είναι ίσος με τον ελάχιστο αριθμό των δηλωθέντων παικτών.

    Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι παίκτες προσανατολίζονται ακουστικά από τον ήχο της μπάλας, η οποία φέρει στο εσωτερικό της κουδουνάκια. Για το λόγο αυτό οι θεατές πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία και να χειροκροτούν μόνο μετά την επίτευξη γκολ ή μετά το τέλος της κάθε περιόδου.

Παραβάσεις

Η επιτιθέμενη ομάδα χάνει την κατοχή της μπάλας στις εξής περιπτώσεις:

- Εάν η μπάλα κατά τη διάρκεια μιας πάσας βγει έξω από τις πλάγιες γραμμές ή ακουμπήσει σε κάποιο σημείο πάνω από το γήπεδο (Pass out).                  - Εάν ο παίκτης δεν έχει επαφή με το γήπεδο, τουλάχιστον με ένα σημείο του σώματός του, κατά τη στιγμή της βολής (Step over).                                   - Εάν ο παίκτης εκτελέσει βολή πριν από το σήμα του διαιτητή (Premature throw).


Ωστόσο, στην περίπτωση που η αμυνόμενη ομάδα αποκρούσει τη μπάλα και αυτή αναπηδήσει πάνω από την κεντρική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη, η επιτιθέμενη ομάδα ανακτά την κατοχή της μπάλας. Το ίδιο συμβαίνει και στη περίπτωση που η μπάλα χτυπήσει στα δοκάρια των τερμάτων (Ball over).

Ποινές

Ποινές δίνονται σε περίπτωση προσωπικού ή ομαδικού σφάλματος. Σε κάθε περίπτωση στο γήπεδο παραμένει μόνο ένας παίκτης για να αποκρούσει το πέναλτι. Στο προσωπικό σφάλμα παραμένει ο παίκτης, ο οποίος διέπραξε το σφάλμα, ενώ στο ομαδικό παραμένει αυτός που έκανε την τελευταία βολή.


Προσωπικό πέναλτι δίνεται στην περίπτωση που:

- Η μπάλα, μετά την απελευθέρωσή της από το χέρι του παίκτη, δεν αγγίξει τουλάχιστον μια φορά την περιοχή ομάδας ή την περιοχή προσγείωσης (High ball) 
- Η μπάλα δεν ακουμπήσει τουλάχιστον μια φορά την ουδέτερη περιοχή (Long ball)
- Ο ίδιος παίκτης κάνει περισσότερες από δυο συνεχόμενες βολές (Third time throw) 
- Η μπάλα σταματήσει στην περιοχή προσγείωσης της αμυνόμενης ομάδας, μετά από βολή, και η αμυνόμενη ομάδα δε μπορέσει να τη φθάσει (Short Ball) 
- Ο παίκτης αγγίξει τα οπτικά σκίαστρα κατά τη διάρκεια του αγώνα ή του time out χωρίς την άδεια του διαιτητή 
- Η πρώτη επαφή του αμυνόμενου παίκτη με τη μπάλα γίνει χωρίς αυτός να αγγίζει την περιοχή της ομάδας του, τουλάχιστον με ένα μέρος του σώματός του 
- Ο παίκτης προκαλέσει καθυστέρηση του αγώνα 
- Ο παίκτης συμπεριφέρεται αντιαθλητικά 
- Ο παίκτης κατά την εκτέλεση της βολής προκαλεί θόρυβο, οπότε δεν επιτρέπει στους αντιπάλους να αντιληφθούν την πορεία της μπάλας

Ομαδικό πέναλτι δίνεται σε περίπτωση που:

 - Μια ομάδα από τη στιγμή που αποκτά την κατοχή της μπάλας δεν εκτελέσει βολή μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα 
 - Καθυστερήσει τον αγώνα 
 - Οποιοδήποτε μέλος της ομάδας συμπεριφερθεί αντιαθλητικά 
 - Προκαλεί θόρυβο κατά την εκτέλεση της βολής, οπότε δεν επιτρέπει στους αντιπάλους να αντιληφθούν την πορεία της μπάλας 
 - Ο προπονητής ή οποιοδήποτε άλλο άτομο από τον πάγκο δώσει οδηγίες στους παίκτες, εκτός από τη διάρκεια των time outs και του διαλείμματος μεταξύ των ημιχρόνων.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σ' αυτή τη σελίδα προέρχονται από την ιστοσελίδα του ΑΘΗΝΑ 2004

Κατασκευή ιστοσελίδας Γιάννης Ανδρεάδης
Copyright © 2004