Home » ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ » Βιωματική Ανακύκλωση από την Ε΄τάξη

Βιωματική Ανακύκλωση από την Ε΄τάξη

Η τάξη μας ασχολείται με περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών.

Δράσεις:

  • Έχουμε στην τάξη κιβώτια διαλογής χαρτιού, πλαστικού και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών. Εκεί πετάμε καθημερινά ό, τι ανακυκλώνεται και τακτικά τα αδειάζουμε στους κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι βρίσκονται έξω από το σχολείο κι αυτό μας δυσκολεύει λίγο. Επίσης αδειάζουμε και τα χαρτιά  από το γραφείο δασκάλων.
  • Η κυρία Ανθή μας έδωσε την ιδέα να φτιάξουμε μικροαντικείμενα με ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που κάναμε και μας ενθουσίασε.
  • Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο ανακύκλωσης των υλικών από το διαδίκτυο και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση, όπου εκτός από τις πληροφορίες είδαμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ανακυκλωμένο χαρτί στο σχολείο. Έτσι φέραμε εφημερίδες, τις βάλαμε να μουλιάσουν για ένα 24ωρο σε νερό με λίγη ατλακόλ και την επόμενη μέρα τις πολτοποιήσαμε και φτιάξαμε κομμάτια ανακυκλωμένου χαρτιού, τα οποία αφήσαμε να στεγνώσουν και σκεφτόμαστε να τα ζωγραφίσουμε. Η διαδικασία υπάρχει στις φωτογραφίες και στο βίντεο, που θα δείτε παρακάτω.
  • Από τις πληροφορίες που πήραμε γράψαμε άρθρα χωρισμένοι σε ομάδες “χαρτί”-“αλουμίνιο”-“πλαστικό”-“γυαλί”. Μας έκανε εντύπωση που κάθε χρόνο παράγονται στην Ελλάδα 700.000.000 κουτιά αλουμινίου για τα οποία χρειάζονται πολλοί τόνοι από πρώτες ύλες καθώς και μεγάλη κατανάλωση σε ενέργεια για να γίνουν. Έτσι ο πλανήτης καταστρέφεται και οι πρώτες ύλες ελαττώνονται. Με την ανακύκλωση του αλουμινίου κάνουμε οικονομία 95%!!! Με την ανακύκλωση του χαρτιού σώζουμε 17 δέντρα για κάθε τόνο!!! Με την ανακύκλωση πλαστικών που φτιάχνονται από πετρέλαιο!!! αποφεύγουμε και τη ρύπανση (γιατί τα πλαστικά χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποικοδομηθούν ) αλλά περιορίζουμε και τις ποσότητες πετρελαίου που παίρνουμε από το υπέδαφος (τα αποθέματα δε φτάνουν για περισσότερα από 50-70 χρόνια…)
  • Ετοιμάζουμε κι ένα θεατρικό με την κυρία Γεωργία, της θεατρικής αγωγής, σχετικό με το περιβάλλον, που θα το παρουσιάσουμε στις εκδηλώσεις του σχολείου μας στο τέλος της χρονιάς.
  • Επίσης στη φιλαναγνωσία προτιμούμε αυτό τον καιρό να διαβάζουμε οικολογικά βιβλία και ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους που απειλούν τη γη μας.

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter