Home » EUROPE MEETS INDIA, Α΄ΤΑΞΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ, ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Φροντίζω τα δόντια μου

Φροντίζω τα δόντια μου

Τα παιδιά ηλικίας 4 ή 5 χρονών μπορούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνα τους.Επιβλέψτε την τεχνική τους, για να βεβαιωθείτε ότι φτάνουν όλα τους τα δόντια και τα βουρτσίζουν στις σωστές κατευθύνσεις. Ιδανικά, τα παιδιά σας πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια τους με φθοριούχο οδοντόπαστα μετά από κάθε γεύμα.



1. Βούρτσισμα των μπροστινών δοντιών
Βουρτσίστε τα μπροστινά δόντια, μακριά από τα ούλα, με κοντές παλινδρομικές κινήσεις. Βάλτε τη βούρτσα σε γωνία ως προς τα ούλα, όπως εικονίζεται δίπλα.

2. Βούρτσισμα των μασητικών επιφανειών
Όλες οι μασητικές επιφάνειες, ακόμα και εκείνες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος, πρέπει να βουρτσίζονται εμπρός ? πίσω.

3. Βούρτσισμα κατά μήκος των ούλων
Για να διατηρηθούν τα ούλα υγιή, ενθαρρύνετε το παιδί σας να βουρτσίζει κατά μήκος της γραμμής των ούλων στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

4. Βούρτσισμα των εσωτερικών επιφανειών
Βουρτσίστε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών με σχεδόν κάθετες κινήσεις (πάνω-κάτω).

Καθαρισμός δοντιών με οδοντικό νήμα

Ο τακτικός καθαρισμός με νήμα αφαιρεί τα υπολείμματα της τροφής και τα βακτηρίδια ανάμεσα από τα δόντια και βοηθάει, επίσης, να περιοριστεί η τερηδόνα και προλαμβάνει την ουλίτιδα.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει πότε πρέπει να αρχίσετε καθαρισμό με κλωστή. Η ικανότητα κάθε παιδιού να το κάνει αυτό με επιτυχία είναι διαφορετική. Λανθασμένος καθαρισμός με κλωστή μπορεί να βλάψει τα ούλα του παιδιού σας. Οδηγήστε με προσοχή την τεντωμένη κλωστή ανάμεσα στα δόντια του παιδιού, μέχρι να φτάσει τη γραμμή των ούλων. Με κάθετες κινήσεις, τρίψτε τα πλαϊνά κάθε δοντιού.

Θεραπεία με φθόριο

Οι οδοντόκρεμες και τα υγρά στοματικής υγιεινής που περιέχουν φθόριο βοηθούν να περιοριστεί η τερηδόνα, ενισχύοντας το εξωτερικό περίβλημά τους.

Φθόριο υπάρχει στα περισσότερα νερά υδραγωγείων. Να δίνετε συμπληρώματα φθορίου σε σταγόνες ή ταμπλέτες, μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρού σας· πάρα πολύ φθόριο μπορεί να κάνει τα δόντια να φαίνονται κηλιδωμένα. Η φθορίωση είναι μια απλή διαδικασία που βοηθά τα δόντια να ενδυναμωθούν και είναι σκόπιμο να λαμβάνει χώρα με την έναρξη της ανατολής των μονίμων δοντιών. Είναι σύντομη και ευχάριστη διαδικασία που κάνει την επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο μια ευχάριστη εμπειρία.

Πώς δημιουργείται η τερηδόνα

Η αντίσταση στην τερηδόνα (σάπισμα των δοντιών) εξαρτάται από τη δύναμη των δοντιών και την ποσότητα προστατευτικού σάλιου που εκκρίνει το άτομο. Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά γλυκές τροφές και δεν καθαρίζουν τα δόντια τους έχουν τον ταχύτερο ρυθμό σαπίσματος.

1. Ο ανεπαρκής καθαρισμός επιτρέπει σε ένα μίγμα υπολειμμάτων τροφών, σάλιου και βακτηριδίων να σχηματίσουν μια απόθεση που λέγεται οδοντική πλάκα στο σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη).

2. Τα βακτηρίδια στην πλάκα αντιδρούν με τη ζάχαρη των τροφών, για να σχηματίσουν ένα οξύ που εξασθενεί και τελικά καταστρέφει την αδαμαντίνη, εκθέτοντας την οδοντίνη (την ουσία που συνθέτει τον όγκο του δοντιού) που βρίσκεται από κάτω.

3. Μετά, το σάπισμα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στην πολφική κοιλότητα και να νεκρώσει το νεύρο. Το δόντι μπορεί να μολυνθεί και να σχηματιστεί απόστημα στη ρίζα του.

Τα συμπτώματα της τερηδόνας

Μάθετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα, για να προλάβουν την τερηδόνα. Αν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, πηγαίνετέ το γρήγορα στον οδοντίατρο.

  • Μουντές, άσπρες περιοχές στα δόντια, όπου το οξύ έχει καταστρέψει το σμάλτο
  • Μαύρες, σαπισμένες περιοχές στα δόντια
  • Επίμονος πόνος, μετά την κατανάλωση ζεστών ή κρύων φαγητών ή ποτών
  • Πονόδοντος
  • Κόκκινα, φουσκωμένα ούλα

Και μην ξεχνάτε: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ και μία επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο, μας βοηθούν να αποφύγουμε πολύ οδυνηρότερες συνέπειες, όπως ο? τροχός!!!

Από την Δασκάλα της Α Τάξης Ηλιάδου Βασιλική και τους μαθητές και μαθήτριες.

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter