Home » ΝΕΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ » Σχολικά γεύματα

Σχολικά γεύματα

sitisi_0ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» 

 

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ.14/2929/5544/Δ1/12-01-2017 Υ.Α., η οποία εστάλη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Υπηρεσία μας προβαίνει σε οδηγίες ως προς την εφαρμογή του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα». Συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι στη Γ΄ φάση, το πρόγραμμα σίτισης θα υλοποιηθεί σταδιακά για όλους τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Αμπελοκήπων ? Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού ? Ευόσμου, Νεάπολης ? Συκεών, Παύλου Μελά και Χαλκηδόνος του Ν. Θεσσαλονίκης. Ως περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται η περίοδος έως τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2016-17 (14 Ιουνίου 2017), ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε το πρόγραμμα να συνεχισθεί και την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018.

 

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (Φ.12/657/70691/Δ1/ 26-04-2016 Υ.Α. (ΦΕΚ 1324B? /11-05-2016)), ως ακολούθως:

 

α) Οι μαθητές που δεν φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, παραλαμβάνουν το γεύμα τους σε ατομική συσκευασία με τη λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος (13.15) και αποχωρούν από το σχολείο.

 

β) Οι μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, μεταβαίνουν στην αίθουσα σίτισης από 13.15 έως και 13.20, όπου τους διανέμονται τα γεύματα του προγράμματος και ακολουθεί η σίτιση, όπως προβλέπεται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

 

 

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ? ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως τη βούλησή τους να ενισχύσουν τους μαθητές.

 

Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου.

 

Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στοχεύει, αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών (επισυνάπτεται υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης).

 

Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών.

 

Το μενού του Προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. 

2

 

Πρόγραμμα Διατροφής Περίοδος: Νοέμβριος έως και Μάρτιος

 

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
-Κοτόπουλο ή
μπιφτέκια – Αρακάς κοκκινιστός
κοτόπουλου ή – Μακαρόνια με – Φιλέτο – Κρέας μοσχαρίσιο ή λεμονάτος
γαλοπούλας ψαριού – Ρύζι ή μακαρόνια – Ψωμί
4-5 κουταλιές της
-Ρύζι ή – Ρύζι ή ή κριθαράκι ή – Τυρί φέτα ή
σούπας κιμά
1η εβδομάδα μακαρόνια ή πατάτες πλιγούρι Ομελέτα ή βραστό
πατάτες – Σαλάτα – Σαλάτα – Σαλάτα αυγό
– Φρούτο
φούρνου – Φρούτο – Φρούτο – Σαλάτα
– Σαλάτα – Φρούτο
– Φρούτο
– Φιλέτο – Όσπρια – Σπανακόρυζο ή
– Μπιφτέκια λαχανόρυζο
ψαριού (πέρκα (φακές ή – Κοτόπουλο
μοσχαρίσια -Ψωμί ολικής άλεσης
ή γλώσσα ή φασόλια ή -Ρύζι ή μακαρόνια
– Ρύζι ή – Τυρί φέτα ή
βακαλάος ή ρεβίθια) ή πατάτες ή
μακαρόνια ή Ομελέτα ή βραστό
2η εβδομάδα παγκάσιους) – Ρύζι ή Ψωμί πλιγούρι
– Ρύζι ή πατάτες πατάτες – Τυρί φέτα – Σαλάτα αυγό
– Σαλάτα – Σαλάτα (λάχανο ή
– Σαλάτα – Σαλάτα – Φρούτο
– Φρούτο ντομάτες)
– Φρούτο – Φρούτο
– Φρούτο

 

 

Περίοδος: Απρίλιος έως και Οκτώβριος

 

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
-Κοτόπουλο ή
μπιφτέκια – Φιλέτο ψαριού – Κρέας
κοτόπουλου ή – Μακαρόνια – Σπανακόπιτα (με
– Ρύζι ή πατάτες μοσχαρίσιο
γαλοπούλας με 4-5 τυρί φέτα)
(φούρνου ή σε – Ρύζι ή μακαρόνια
-Ρύζι ή κουταλιές της – Ομελέτα ή βραστό
μορφή ή κριθαράκι ή
1η εβδομάδα μακαρόνια ή σούπας κιμά αυγό
πατάτες – Σαλάτα πατατοσαλάτας πλιγούρι – Σαλάτα
– Σαλάτα – Σαλάτα
φούρνου – Φρούτο – Φρούτο
– Φρούτο – Φρούτο
– Σαλάτα
– Φρούτο
– Φασολάκια ή
– Φιλέτο – Όσπρια (φακές ή μπριάμ (με
ψαριού (πέρκα – Μπιφτέκια φασόλια – Κοτόπουλο κολοκυθάκια,
ή γλώσσα ή μοσχαρίσια μαυρομάτικα ή φούρνου πατάτα & λαχανικά)
βακαλάος ή – Ρύζι ή χάντρες ή -Ρύζι ή μακαρόνια -Ψωμί ολικής άλεσης
2η εβδομάδα παγκάσιους) μακαρόνια ή ρεβίθια) ή πατάτες ή – Τυρί φέτα ή
– Ρύζι ή πατάτες – Ρύζι ή Ψωμί πλιγούρι Ομελέτα ή βραστό
πατάτες – Σαλάτα – Τυρί φέτα – Σαλάτα αυγό
– Σαλάτα – Φρούτο – Σαλάτα – Φρούτο – Σαλάτα (λάχανο ή
– Φρούτο – Φρούτο ντομάτες)
– Φρούτο
3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter