Home » ΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ » 6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού …

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού …

Ένα από τα πλέον επίκαιρα προβλήματα της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες. Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά για φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού που μάλιστα αρκετά συχνά φθάνουν σε ακραίες καταστάσεις.

Είναι περισσότερο γνωστός με την αγγλική ονομασία bullying.

Συναντάται σε πολλές μορφές:

  • λεκτική (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια),
  • κοινωνική (διάδοση φημών με στόχο την απομόνωση από την ομάδα, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων),
  • σωματική (χτυπήματα, σπρωξιές, κλωτσιές) και
  • ηλεκτρονική (εκβιασμός και εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του κινητού τηλεφώνου).Πηγή: https://frapress.gr/2017/03/6-martiou-pagkosmia-imera-kata-tou-scholikou-ekfovismou/

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού απαιτεί την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη κοινών δράσεων από το σύνολο όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή του σχολείου, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας. Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του εκπαιδευτικού, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στο stopbullying.gov, τον κυβερνητικό ιστότοπο του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφύγουν να γίνουν θύματα (αλλά και θύτες) bullying με τους εξής τρόπους:

  • Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι τοbullying.
  • Κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας..
  • Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να ασχολούνται με δραστηριότητες που τους αρέσουν.
  • Δείχνοντάς τους έμπρακτα τι σημαίνει φέρομαι με σεβασμό και ευγένεια στους άλλους.

Τέλος, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώμης και να μάθουν να «αντιδρούν».

Τα παιδιά δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό, γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων ακόμη κι όταν γίνεται από συνομηλίκους, προκαλεί μεγάλη ψυχική οδύνη. Είναι σημαντικό να στοχεύσουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα είναι σεβαστές και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου εκτιμάται και ενθαρρύνεται.

Η υπεύθυνη του Τμήματος  Ένταξης

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter