Home » ΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ » Τμήμα ένταξης στο σχολείο μας

Τμήμα ένταξης στο σχολείο μας

«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει» ( Maria Montessori)

 

Αγαπητοί γονείς

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος στο σχολείο μας λειτουργεί  Τμήμα Ένταξης.

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης

Το Τμήμα Ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής που λειτουργεί μέσα στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία ξεχωριστή τάξη διδασκαλίας με στόχο της την εκπαιδευτική παρέμβαση με ατομικά ή ομαδικά εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους μαθητές που παρουσιάζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός του σχολικού ωραρίου.

Πώς λειτουργεί το Τμήμα Ένταξης

Στο Τμήμα Ένταξης ακολουθείται:

  1. Κοινό εξειδικευμένο πρόγραμμα για ομάδα μαθητών με παρόμοιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  2. Εξατομικευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα

Τα παραπάνω προγράμματα έχουν ως σκοπό τη στήριξη των μαθητών, έτσι ώστε να υπάρχει σύνδεση και συνέχεια με το πρόγραμμα της τάξης τους.

Τι διδάσκεται στο Τμήμα Ένταξης

Στο Τμήμα Ένταξης ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κατόπιν αξιολόγησης των μαθητών προχωρά στη σύνθεση εξειδικευμένου προγράμματος παρέμβασης στις επιμέρους δυσκολίες τους (μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην γραφή, αργός ρυθμός ανάγνωσης, δυσκολίες στην γραμματική, στην παραγωγή γραπτού λόγου, δυσκολίες στα μαθηματικά, δυσλεξία, δυσαριθμησία κλπ). Παράλληλα διδάσκονται γνωστικές και μεταγνωστικές στρατηγικές διαχείρισης της γνώσης και προτείνονται δομημένοι τρόποι μελέτης στο σχολείο και στο σπίτι. Όσον αφορά τα γνωστικά αντικείμενα δίνεται βάρος κυρίως στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Τα παραπάνω υλοποιούνται με τη χρήση εποπτικών μέσων και εναλλακτικών τρόπων μάθησης, όπως παιδαγωγικό παιχνίδι,μάθηση με υπολογιστή και άλλα. Η διδακτέα ύλη επιλέγεται και διαμορφώνεται μέσα από τροποποιήσεις και προσαρμογές και δεν διατάσσεται κατά τάξη ή ηλικία, αλλά οργανώνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε μαθητή. Επιπρόσθετα καλλιεργείται και ενισχύεται η σωστή συναισθηματική οργάνωση των μαθητών με ποικίλες μεθόδους, μέσα από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους, γεγονός που βοηθά να έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις και να αισθάνονται υπερήφανοι για τον εαυτό τους ακόμα και όταν κάνουν λάθη.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Τμήματος Ένταξης

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter