Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2008. Σκοπός της ημέρας αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό.
Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Αποτελεί μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή με στοιχεία μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας αλλά και επαναλαμβανόμενης στερεότυπης συμπεριφοράς . Όλες οι επιπλοκές λαμβάνουν δράση πριν το παιδί φτάσει την ηλικία των τριών ετών. Η νεύρο- ψυχολογική διαταραχή αυτή διαρκεί για πάντα και ξεκινά από την γέννηση του παιδιού. Πέρα από την ζωή του παιδιού επηρεάζεται άμεσα και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο της οικογένειάς του.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι τρία:
• Διαταραχή της επικοινωνίας (δυσκολίες στην χρήση της γλώσσας και της ομιλίας, ελλειμματική κατανόηση και προβλήματα κατανόησης εννοιών, κλπ).
• Διαταραχή της φαντασίας, (με εμμονική ενασχόληση με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και στερεότυπες συμπεριφορές και απουσία ευελιξίας στη σκέψη και προσαρμογής σε καταστάσεις, κλπ).
• Διαταραχή της κοινωνικότητας (φτωχή κοινωνική επαφή, αλληλεπίδραση που προκαλεί σύγχυση, κλπ).
Οι διαταραχές αυτισμού είναι πολυποίκιλες και πολυσύνθετες και για την αντιμετώπιση τους χρειάζονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε διάφορες φάσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και σύμφωνα με τις ανάγκες του, από κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη σε εξατομικευμένη βάση και με άλλα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα ημέρας, σχολεία.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές του Δ1 και του Ε2 παρακολούθησαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα « Μιλώντας στα παιδιά μας για τον αυτισμό». Κύρια ομιλήτρια ήταν η συγγραφέας και ακτιβίστρια για τον αυτισμό Άδα Σταματάτου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν ερωτήματα από τους μαθητές και συζητήθηκαν θέματα όπως τι είναι αυτισμός, τα χαρακτηριστικά ενός αυτιστικού ατόμου, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα αυτιστικό άτομο και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα αυτιστικό άτομο στην καθημερινότητά του.
Υπεύθυνη του Τμήματος Ένταξης
Φωτοπούλου Γεωργία
Οι δάσκαλου του Δ1 και Ε2
Κουπουρτιάδου Μαρία
Καρύπογλου Εμμανουήλ