Home » ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΑΞΕΩΝ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ » Εκδρομή στο Βυζαντινό Μουσείο και στον Άγιο Δημήτριο

Εκδρομή στο Βυζαντινό Μουσείο και στον Άγιο Δημήτριο

ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου του 2012,πήγα εκδρομή με το σχολείο μου, στο Βυζαντινό μουσείο.
Εκεί είδα πολλά θαυμάσια εκθέματα. Τα περισσότερα ήταν λίγο χαλασμένα αλλά πάλι ήταν καταπληκτικά! Πέρασα πολύ ωραία και έμαθα αρκετά πράγματα που δεν γνώριζα. Μετά πήγαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Είχε και εκεί βυζαντινά και θρησκευτικά εκθέματα, αλλά αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν οι κατακόμβες. Ένα καταπληκτικό μέρος, το οποίο πρέπει να επισκεφτούν όλοι όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και οι επισκέπτες της.
Ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή και θα ήθελα να ξαναπάω…..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΙΩΤΗΣ Ε 3

EΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣEΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Η εκδρομή που πήγαμε ήταν τέλεια. Στης 24/1/2012 επισπεφτήκαμε το Βυζαντινό μουσείο στο οποίο είδαμε αρχαία Βυζαντινά πράγματα όπως αγγεία, ψηφιδωτά, αγάλματα, κ.α. Μετά επισπεφτήκαμε τον ναό του Αγίου Δημητρίου στον οποίο είδαμε κι εκεί πολλά αρχαία πράγματα εκείνης της εποχής. Η εκδρομή που κάναμε ήταν φανταστική και μάθαμε πολλά πράγματα. Εύχομαι να ξαναπάμε.

Βαγγέλης Τσακίρης

TO ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣEΙΟ ΚΑΙ O ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Πήγα στο βυζαντινό μουσείο την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2012.Οταν φτάσαμε μας έδωσαν ένα μολύβι και ένα χαρτί με ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουμε. Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες εγώ και ο φίλος μου ήμασταν μαζί μου έγραφε και εγώ άκουγα την κυρία που ήταν μαζί μας. Μετά βγάλαμε φωτογραφίες και γράψαμε όλες της ερωτήσεις. Μετά πήγαμε και στο ναό του Αγίου Δημητρίου ήταν καταπληκτικά μας μιλούσε η κυρία μας. Μίλησε ότι στα παλιά χρόνια κάηκε και ότι ξανακτίστηκε από την αρχή. Πήγαμε και στις κατακόμβες και είδαμε κάτι σαν σιντριβάνι και μέσα είχε παλιά και καινούρια λεφτά. Περάσαμε τέλεια και καταπληκτικά. Ελπίζω να ξανά κάνουμε τέτοια ωραία εκδρομή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ Ε?3 ΤΑΞΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε ΤΑΞΗΣ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Εμείς πήγαμε στον Άγιο Δημήτριο για να μάθουμε για αυτά που έχει πάθει και να δούμε πως είναι μέσα ο  ναός.
Μέσα ο ναός είναι χωρισμένος σε πέντε κλίτη γι’ αυτό λέγεται πεντάκλιτος βασιλικής ναός και στο δεύτερο κλίτος αριστερά από το τέμπλο , κάτω , είναι η κρύπτη που εκεί φυλακίστηκε, μαρτύρησε και τάφηκε. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο.
Μας μίλησαν για την καταστροφή που υπέστη ο ναός στην πυρκαγιά του 1917 της Θεσσαλονίκης που κάηκαν κολώνες, τοιχογραφίες κλπ. και άρχιζε να ξαναχτίζεται απ’ την αρχή.
Το χτίσιμο του ναού ολοκληρώθηκε το 1948.
Παλιά ήταν στάδιο που εκεί ρώτησε ο Νέστορας το Δημήτριο πως μπορεί να νικήσει το Λυαίο και ο Δημήτριος είπε “Αν έχεις πίστη στον Θεό τότε θα τον νικήσεις”, τελικά τον νίκησε με την πίστη.

Δανάη Μαραντίδου Ε2

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Την Τρίτη στις 24/1/2012 η Πέμπτη τάξη του 2 Δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας επισκέφτηκε το Βυζαντινό μουσείο πολιτισμού, και τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί είδαμε παλιά πράγματα όπως βάζα, ψηφιδωτά, κέρματα κλπ. Επίσης η δασκάλα της Ε΄2 τάξης μας μοίρασε ερωτηματολόγια για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις. Αργότερα επισκεφτήκαμε τον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί είδαμε τον ναό και ακούσαμε μερικά πράγματα . Ύστερα κατεβήκαμε προσεκτικά κάτω στις Κατακόμβες. Που εκεί είδαμε παλιά πράγματα. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους μαθητές ήταν ένα μέρος που ήταν σαν πηγάδι και μέσα του είχε κέρματα. Μετά την άλλη μέρα όλοι οι μαθητές της πέμπτης τάξης μιλούσαν στους φίλους τους και στα αδέλφια τους για αυτά που είδαν. Έτσι η Πέμπτη τάξη πέρασε πολύ ωραία σε αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή. Από την μαθήτρια.

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ?ΔΟΥ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η τάξη μας (Έ τάξη) επισκέφτηκε το βυζαντινό μουσείο. Ήμαστε προετοιμασμένοι και ανά δύο είχαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είχαν ετοιμάσει οι δάσκαλοί μας. Είδαμε διάφορα εκθέματα και από τις τρείς περιόδους της Βυζαντινής Ιστορίας όπως και της μεταβυζαντινής περιόδου.
Είδαμε σκεύη, νομίσματα, αγγεία, εργαλεία, εικόνες, ανάγλυφα, μέρη ναών, τάφους πλουσίων και φτωχών, κτερίσματα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και άλλα.

Πολλά εκθέματα μας έκαναν εντύπωση καθώς μαθαίνουμε λεπτομέρειες γι’ αυτά.
Εντύπωση όμως μας έκανε και το ίδιο το κτίριο μες τις αίθουσες και τους διαδρόμους του.
Περάσαμε τέλεια, γίναμε “πλουσιότεροι” και θα σας κάναμε την πρόταση να το επισκεφτείτε και εσείς.!!!

Η Έ1 ΤΑΞΗ.

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter