Το Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο είναι γεμάτο γιορτές δύο ειδών: Κινητές και Ακίνητες.Τα Χριστούγεννα και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου και 25 Μαρτίου αντίστοιχα και ανήκουν στις Ακίνητες γιορτές. Ενώ το Πάσχα και εκείνες που εξαρτώνται απ? αυτό στις Κινητές, μιας και κάθε χρόνο γιορτάζονται σε διαφορετική ημερομηνία. Το Πάσχα γιορτάζεται την Α? Κυριακή μετά την Πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Αυτό καθόρισε η Α? Οικουμενική Σύνοδος το 325 στη Νίκαια. Και ισημερία λέγεται το χρονικό εκείνο σημείο, όπου η μέρα είναι ίση με τη νύχτα. Και όλοι γνωρίζουμε πως ισημερίες υπάρχουν δύο, μία την άνοιξη στις 21 Μαρτίου και μία το φθινόπωρο στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το Τριώδιο ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου 05.02.2012. Καλύπτει τις τρεις εβδομάδες που προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ολόκληρη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων) και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συντροφεύει όλο αυτό το φάσμα των εορτών και τελειώνει το Μέγα Σάββατο. Το εκκλησιαστικό βιβλίο το οποίο περιέχει τις ακολουθίες, τους ύμνους και τους κανόνες που ψάλλονται όλο αυτό το διάστημα καλείται Τριώδιον, επειδή πολλοί από τους ύμνους και τους κανόνες περιλαμβάνουν τρεις ωδές και όχι εννέα ή οκτώ.
Ο λαός μας την Α? Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου λέει χαρακτηριστικά «μπήκε το Τριώδιο».
Η δεύτερη εβδομάδα είναι η Κυριακή του Ασώτου και ακούγεται άλλη μια γνωστότατη και σημαντική παραβολή. Το Σάββατο που ακολουθεί λέγεται «Ψυχοσάββατον» και η εκκλησία μας τελεί μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων». Συνεχίζει η Κυριακή των Απόκρεω που σημαίνει (αποχή από το κρέας).
Ακολουθεί το Σάββατο, όπου η εκκλησία μας επιτελεί μνήμη των θεοφόρων Πατέρων «των εν ασκήσει λαμψάντων».
Οπότε η Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου κλείνει το πρώτο μέρος των τριών προπαρασκευαστικών εβδομάδων πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Οι μαθητές/τριες του Ε1 & Ε2