Στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της υφηλίου πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς ενημερωτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαφώτιση του πληθυσμού για την αποτελεσματική πρόληψη του διαβήτη. Γιατί ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική.
Αλματώδη αύξηση γνωρίζει την τελευταία δεκαετία ο σακχαρώδης διαβήτης παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν έχει σχεδόν διπλασιαστεί: συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 280. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η έκρηξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα ξεπεράσει τα 435 εκατομμύρια!
Ο μεγάλος αριθμός διαβητικών στην Ελλάδα αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά της παχυσαρκίας και ιδίως της παιδικής παχυσαρκίας. Δυνητικά τα παχύσαρκα παιδιά θα είναι διαβητικοί ενήλικες, επισήμανε ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) Κυριάκος Καζάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη και τη διοργάνωση του 26ου ετήσιου συνεδρίου της ΔΕΒΕ, ,που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Στη χώρα μας από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 προσβάλλονται 1.200.000 άτομα, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα π.χ. στη Γερμανία όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1000 άτομα! Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η I.D.F. αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη για την πενταετία 2009-2013 στην ανάγκη εκπαίδευσης και πρόληψης.
Να σημειωθεί ότι αύριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη, από τις 11.00 έως τις 14.30 θα πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ μετά τις 12.00 περίπου 200 άτομα θα σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπλε χρώματος , το οποίο είναι το επίσημο χρώμα της πάθησης.
Τα παραπάνω τόνισαν με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ούλμ Γερμανίας κ. Σωτήριος Α. Ράπτης και ο Αντιπρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κατσιλάμπρος.
Όπως τόνισε ο κ. Ράπτης, το έτος 2007, με την υπ΄ αριθμόν 61/225 διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, η 14 Νοεμβρίου ορίστηκε ως η επίσημη ημερομηνία ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία είχε προσδιορισθεί από την I.D.F. ήδη από το 1991. Η Ημέρα αυτή επελέγη διότι είναι η ημέρα των γενεθλίων του Sir Frederic Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ανακάλυψαν, το 1921, την ινσουλίνη, παίρνοντας γι΄ αυτό και το βραβείο Nobel.
Το 2010 σηματοδοτεί το δεύτερο χρόνο της πενταετούς εκστρατείας με τίτλο “Εκπαίδευση και πρόληψη για το Διαβήτη”, ο οποίος επελέγη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – W.H.O.) και τα Ηνωμένα Έθνη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη των ετών 2009 – 2013. Το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας είναι: “Ας τιθασεύσουμε το σακχαρώδη διαβήτη τώρα”.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας στη χώρα μας, ανέφερε ο Καθηγητής, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), το οποίο αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από το κράτος (Υπουργείο Υγείας), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από το διαβήτη.