Home » ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΑΞΕΩΝ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ » Επίσκεψη στο κτήμα Μπαΐρι

Επίσκεψη στο κτήμα Μπαΐρι

Στις 30 Οκτωβρίου οι μαθητές των τάξεων Δ΄και Ε΄επισκέφθηκαν το κτήμα Μπαΐρι, κοντά στην Αξιούπολη του νομού Κιλκίς. Εκεί παρακολούθησαν βιωματικά τη διαδικασία παραγωγής κρασιού τα παλιότερα χρόνια αλλά και τις σημερινές νέες μεθόδους παραγωγής κρασιού και τσίπουρου. Έκοψαν τσαμπιά, τα πάτησαν, έμαθαν έννοιες όπως μούστος, ζύμωση, μύκητες, απόσταξη, που θα συναντήσουν σε πολλά γνωστικά αντικείμενα. Ήταν μια πειραματική διαδικασία που θα τους μείνει αξέχαστη.
Χάρηκαν τη φύση και τα ζώα που υπήρχαν εκεί, απόλαυσαν την καταπληκτική θέα και δοκίμασαν τοπικό μέλι. Ο ενθουσιασμός τους αποτυπώθηκε στα γραπτά τους κείμενα, μερικά από τα οποία παραθέτουμε:

“Πήγαμε εκδρομή στο κτήμα Μπαΐρι και περάσαμε πολύ ωραία. Μάθαμε υπέροχα πράγματα. Μάθαμε πώς έφτιαχναν παλιά το κρασί. Πατούσαν τα σταφύλια για να βγει ο μούστος. Ότι απομένει το κάνουν τσίπουρο. Με τις σύγχρονες μεθόδους οι άνθρωποι το φτιάχνουν πιο εύκολα”.
Θεοδώρα-Κων/να

…” Ο ιδιοκτήτης μάς έδειξε πώς έφτιαχναν το κρασί σε βαρέλια και το τσίπουρο στο αποστακτήριο. Μετά ταΐσαμε τα ζωάκια που ήταν εκεί, παίξαμε, βγάλαμε φωτογραφίες και μας κέρασαν μέλι”.
Ελένη

” Το κτήμα Μπαΐρι είναι ένα αγρόκτημα με ζώα, σταφύλια και μέλι. Με εντυπωσίασε το αποστακτήριο. Είδαμε και μια ανεμογεννήτρια, που μετατρέπει την ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως μαθαίνουμε και στη Φυσική. Εύχομαι να ξαναπάμε”.
Χάρης

www.toktimastobairi.gr

© 2023 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΑΣΕΓΚΟΣ" · RSS · Δημιουργία ιστοσελλίδας Πηλιανίδης Γιώργος · Powered by SCH.gr
web counter